Válassza az Oldal lehetőséget

Amerikai futball legenda, O.J. Simpson elhunyt 76 évesen

Amerikai futball legenda, O.J. Simpson elhunyt 76 évesen


Amerikai futball legenda, O.J. Simpson elhunyt 76 évesen

O.J. Simpson, a legendás amerikai futballista 2024. április 11-én szerdán hunyt el 76 éves korában. Családja közleménye szerint rákbetegségben szenvedett.

Simpson nemcsak a sport világában volt ismert. Filmekben és reklámokban is szerepelt, igazi kulturális ikonná vált. 1994-ben azonban egy másik dolog miatt került a címlapokra: megvádolták exfelesége, Nicole Brown Simpson és barátja, Ronald Goldman meggyilkolásával. Az 1995-ös, országosan közvetített tárgyaláson a zsűri nem találta bűnösnek a késeléses gyilkosságokban. Az ügy máig megoldatlan, senkit sem vádoltak meg többet a bűncselekményekkel.

Amerikai futball legenda, O.J. Simpson elhunyt 76 évesen
Amerikai futball legenda, O.J. Simpson elhunyt 76 évesen

O.J. Simpson a futballpályán szerzett először hírnevet. Az 1960-as évek végén a Dél-kaliforniai Egyetemen (University of Southern California – USC) játszott. Erőteljes futóteljesítményével segítette csapatát, a Trojanst az 1967-es országos bajnokság megnyeréséhez. 1968-ban pedig a Heisman-trófeát is elnyerte, melyet az egyetemi futball legjobb játékosának ítélnek oda.

A USC elvégzése után 11 szezont töltött az NFL-ben, főként a Buffalo Bills csapatában. „The Juice” becenéven ismert futó négy rushing címet (a legtöbb futó yardot szerzett játékos) szerzett, öt alkalommal választották be a Pro Bowlba (az NFL legjobb játékosainak éves mérkőzése), és 1973-ban ő lett az első futó, aki átlépte a 2000 yardos futási határt egy szezonban.

Játékos karrierje alatt és után számos televíziós reklámban szerepelt, leginkább a Hertz autókölcsönző cég reklámarcaként ismert, ahol reklámokban száguldozott a repülőtereken. Hírnevét és népszerűségét kihasználva több filmben is feltűnt.

Amerikai futball legenda, O.J. Simpson elhunyt 76 évesen
Amerikai futball legenda, O.J. Simpson elhunyt 76 évesen

1994-ben brutális kettős gyilkosság rázta meg az Egyesült Államokat. O.J. Simpson volt feleségét, Nicole Brown Simpsont és barátját, Ronald Goldmant holtan találták a nő Los Angeles-i otthonánál. Nem sokkal később Simpsonsont letartóztatták, a rendőrség által üldözött fehér Ford Bronco terepjárójában történt, országosan közvetített, lassú sebességű menekülése a Los Angeles-i autópályákon mélyen bevésődött a köztudatba. Az 1995-ös, „a század tárgyalásának” nevezett perben a büntetőjogi zsűri nem találta bűnösnek a gyilkosságok elkövetésében.

A vád alól ugyan felmentették, de két évvel később egy polgári perben a bíróság felelősségét megállapította a halálesetekben, és 33 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte a családok javára.

Ez azonban nem volt az utolsó jogi konfliktusa. 2007-ben egy csoport fegyveres emberrel tört be egy Las Vegas-i szállodai szobába, ahol sportrelikviákat kereskedőkkel akart erőszakosan leszámolni. Több embert is fegyverrel fenyegettek, Simpsonsont később fegyveres rablásért elítélték. Majdnem egy évtizedes börtönbüntetés után 2017-ben feltételesen szabadlábra helyezték.

A közvélemény érdeklődése O.J. Simpson iránt soha nem lankadt. Számos dokumentumfilm készült a gyilkosságokról és az életéről.

Gyakran Ismételt Kérdések – O.J. Simpson

Gyakran Ismételt Kérdések – O.J. Simpson

Ki volt O.J. Simpson?

O.J. Simpson amerikai futballista, színész és médiaszemélyiség volt. Az 1960-as és 1970-es években az NFL-ben játszott, és a Pro Football Hall of Fame tagja. 1994-ben azzal került a címlapokra, hogy meggyilkolták volt feleségét, Nicole Brown Simpsont, és barátját, Ronald Goldmant. A gyilkossággal vádolták, de 1995-ben felmentették. 2007-ben fegyveres rablásért elítélték, és 2017-ig börtönben volt.

Miért volt híres O.J. Simpson?

O.J. Simpson híres volt a futballkarrierje miatt, és a Heisman-trófeát is elnyerte. Színészkedett is, és a Hertz autókölcsönző cég reklámarca volt. Azonban a leghíresebb a volt felesége és barátja meggyilkolásával kapcsolatos bírósági ügyéről volt.

Mit csinált O.J. Simpson a futballkarrierje után?

A futballkarrierje után Simpson színészkedett, reklámokban szerepelt, és üzleti vállalkozásokba fektetett be. Saját produkciós cége is volt, és a „Naked Gun” című filmekben is szerepelt.

Mi volt a „század tárgyalása”?

A „század tárgyalása” O.J. Simpson bírósági pere volt a volt felesége és barátja meggyilkolása miatt. A per 1995-ben zajlott, és az egész országot megrázta. A zsűri végül felmentette Simpsont a gyilkosság vádja alól.

Miért volt ellentmondásos O.J. Simpson felmentése?

O.J. Simpson felmentése sok vitát váltott ki. Sokan úgy gondolták, hogy bűnös, és a bizonyítékok is ellene szóltak. Mások úgy gondolták, hogy a rendőrség elrontotta a nyomozást, és nem volt elegendő bizonyíték a elítéléséhez. A fajra és a társadalmi osztályra vonatkozó kérdések is szerepet játszottak a vitában.

Mit csinált O.J. Simpson a felmentése után?

A felmentése után Simpson visszavonult a nyilvánosságtól. Floridában élt, és golfozni járt. 2007-ben fegyveres rablásért elítélték, és 2017-ig börtönben volt.

Mi lett Nicole Brown Simpson és Ronald Goldman gyilkosságának ügyével?

Nicole Brown Simpson és Ronald Goldman gyilkossága máig megoldatlan ügy. Senkit sem ítéltek el a bűncselekményekért. A büntetőper felmentése után a családok polgári pert indítottak Simpson ellen, és a bíróság felelősségét megállapította a halálesetekben, és jelentős kártérítés megfizetésére kötelezte.

O.J. Simpson hagyott maga után önéletrajzot?

Igen, O.J. Simpson 2008-ban kiadott egy könyvet „Ha megtettem volna” címmel. A könyv arról szól, hogy mit tett volna másképp, ha elkövette volna a gyilkosságokat (anélkül, hogy beismerte volna a bűnösségét). A könyvet sokan vitatták, és egyesek szerint inkább ártott a hírnevének, mintsem segített volna.

Hol halt meg O.J. Simpson? Mikor halt meg O.J. Simpson?

O.J. Simpson 2024. április 11-én hunyt el 76 éves korában. Rákban szenvedett. O.J. Simpson Las Vegasban, Nevada államban halt meg. 2024. április 11-én hunyt el a kórházban, miután hosszú ideje rákban szenvedett.

Válaszolj